Abone Ol

13. Cuma neden uğursuzdur? O inanışın sırrı ne?

Bazıları yedi sayısının uğuruna, bazıları ise tavşanayağının şansına inanır. Fakat öyle bir günün korkusu var ki...

13. Cuma neden uğursuzdur? O inanışın sırrı ne?

Bazıları yedi sayısının uğuruna, bazıları ise tavşanayağının şansına inanır. Fakat öyle bir günün korkusu var ki, eğer batıl inançlarınızda kuvvetliyse bu korkuyu yenmek için hiçbir şey fayda etmez. 13. Cuma korkusu yani aynı bugün olduğu gibi...

13. Cuma, herhangi bir ayın 13’ünün Cuma gününe denk gelmesine denir. Bu günü, iyi ya da kötü olarak niteleyen farklı toplumlar ve bakış açıları vardır.

Miladi takvime göre 13. Cuma yılda en az bir en fazla ise üç kere meydana gelir. Bu günün uğursuz olarak anılmasının hikâyesi ise kimi kaynaklara göre; nümeroloji bilimine dayanır.

Nümeroloji’de 12 tamlığı 13 kutsallığı aşan sayı

Nümerolojide 12 sayısının tamlığı simgelediği ifade edilir. Yılın 12 ayı, burçların 12 elemanı, saatin 12’ye bölünmüş olması, Yahudilerin 12 kabilesi, İsa’nın 12 havarisi, Olimpos’un 12 Tanrısı gibi sebepler yüzünden...

13 sayısının ise bu sınırı, kutsal ya da doğru kabul edilen şeyleri aşan sayı olduğu için uğursuz görüldüğü düşünülür.

Başka kaynaklara göre ise;

12 kişilik yemeğe katılmak isteyen hile tanrısı lokinin işlediği cinayet

13 sayısının uğursuz olduğuna dair inanç bir çeşit korku hastalığı olarak kabul edilmiş olup adı ‘triskaidekaphobia’dır. Bu inancın, mitolojik tanrıların yaşadığına inanılan çağlara, kadar gittiği biliniyor.

Işık ve güzellik tanrısı Balder’in verdiği ziyafete 12 kişi davetli iken, yalanların ve hilelerin tanrısı Loki, davetli olmadığı halde, zorla 13. kişi olarak katılmak istemesi ve çıkan tartışmada Loki Balder’i öldürmesinden olduğu belirtilir.

İskandinavya’dan Avrupa’nın güneyine kadar yayılan bu mit, Hıristiyan din adamları tarafından da Hz. İsa’nın son yemeğine uyarlanır. Bu uyarlamada ise Balder’in yerini Hz. İsa, Loki’nin yerini de Judas alır. Bu yemekten 24 saat sonra Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür bundan dolayı bugün lanetlidir.

Tapınak şovalyeleri ve 13.cuma

13 Ekim 1307 Cuma günü Fransa Kralı Güzel Philippe, Tapınak Şövalyelerinin ortadan kaldırılmasını içeren fermanı yayınlandı!
1307 yılı 13 Ekim’ine gelindiğinde Kral, Tapınakçıların Hıristiyanlığı sapkınlığa uğrattıkları ve Hıristiyanlık ile bağdaşmayan işler yaptıkları suçlamasıyla tutuklanmaları için Papa’dan onay istedi.

Papa elindeki bu büyük gücün lağvedilmesi taraftarı değildi ancak Kral’a direnecek güçte de değildi. Zaman kazanmak için örgütün lideri Jacques de Molay’a suçlamaları soruşturmak üzere görevlendirmekle yetindi. Ancak kral zaman kazanmaya yönelik girişimleri fark edince baskılarını yoğunlaştırdı ve sonunda tutuklamalar gerçekleştirildi.

O günden sonra da 13 sayısı, özellikle de Cuma gününe denk gelen ayın 13.’ü günleri uğursuz kabul edilmeye başlandı.

Çok farklı bir açıdan

13.Cuma’nın genelde Hıristiyan dünyasının hurafelerinden olduğunu ifade eden Müslüman kesime göre ise Hıristiyanların bu günü uğursuz olarak değerlendirmelerinin nedenleri şöyle;

571 - Sayılarının Toplamı 13. Peygamberimizin Doğumu.

634 - Hz. Ömer (r.a) Halife Oluyor Ve İslam Ülkelerinin Sınırları Libya Ve İran İçlerine Kadar Genişliyordu... (rakamların toplamı 13)

751 - Talas Savaşından Sonra Türkler İslamiyet’i Kabul Ediyorlar... (rakamların toplamı 13)

1048 - Bizanslıların Pasin Ovasında Bozguna Uğramasıyla Birlikte Selçuklular Anadolu’ya İlk Defa Büyük BİR Kuvvetle Girmiş Oluyorlar.( rakamların toplamı 13)

1147 - 2. Haçlı Seferleri Başarısızlıkla Neticelendi. ( rakamların toplamı 13)

1444 - Haçlı Ordusu Varna Savaşında Darmadağın Edildi... (rakamların toplamı 13)

1453 - İstanbul’un Fethi Böylelikle Roma İmparatorluğu Yıkılmış Oluyor Ve Ortodoks Kilisesinin Merkezi Ele Geçiriliyor... (rakamların toplamı 13)

1570 – Kıbrıs Fethedilerek Doğu Akdeniz Tamamen Türk Gölü Haline Getiriliyor... (rakamların toplamı 13) bu gibi sebeplerden dolayı Hıristiyan âlemi bu gün ve rakamı uğursuz saymışlardır.