Abone Ol

1 saat seks, 2 dilim peynir!

Pazartesi günü başlayacağınız diyet sözlerini bir kenara bırakın. Önce vücudunuzu ve neyi nasıl yakabileceğinizi öğrenip sağlıklı yaşam hayalinize bir adım daha yaklaşın. Liste bizden, kalori yakması sizden!

1 saat seks, 2 dilim peynir!

Kilo vermenin bin türlü yolunu arıyoruz, her geçen gün bir yenisi çıkan diyetleri deneyip duruyoruz. Öte yandan; pilavın kalorisini düşürmenin yolunu arayan uzmanlar mı dersiniz, açlık ıstırabı çekmeden zayıflayabileceğimizi savunan sözüm ona psikologlar mı? Meseleye 7’den 70’e herkes kafa yoruyor, yine de bir türlü işin içinden çıkamadık gitti! Üstelik araştırmalar da artık kolay kilo veremediğimizi ortaya koyuyor. Amerika’nın The Atlantic Dergisi’nde yayımlanan çalışma 80’li yıllara kıyasla daha zor kilo verdiğimizi söylüyor. Bunun altında birçok neden var; besinlerdeki kimyasal maddeler, antidepresan kullanımlarının artması, kötü yeme alışkanlıkları, en mühimi de hareketsiz yaşamlarımız....

DİYET YAPARKEN BUNLARI YAPMAYIN!

En iyisi siz bugüne dek yapmaya cesaret edemediğinizi yapın; bol kalorili yiyeceklerinizin ardından kalkın ve günah çıkarın. İster spor salonuna gidin, isterseniz de evde egzersiz yapın, size kalmış... “İkisine de gelemem” diyenlerdenseniz, yürüyüş ayakkabılarınızı giyin. Çünkü kesintisiz yürüyüş, duraksayarak yapılan tenis gibi sporlara kıyasla daha çok fazla kalori yakıyor. İngiltere’de yapılan araştırma, kilo vermek için haftada 5 kez, 30 dakika tempolu yürüyüş yapmanın diğer tüm egzersizlerden çok daha faydalı olduğunu savunuyor. Üstelik London School of Economics’te 1999-2012 yılları arasında yaklaşık 50 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre yürümek kadınlara daha da yararlı. 4 hafta 30 dakika yürüyüş yapmak kadınların bel kalınlığını 4.3 cm, erkeklerinse 3.3 cm azaltıyor. Hem de bilinenin aksine 50 yaş üzeri kişiler bu noktada gençlerden daha avantajlı. Peki vücut nasıl kalori yakar?

DURDUĞUNUZ YERDE DE YAKARSINIZ

Kilo vermenin formülü basit: Aldığınız kaloriler, yaktığınız kalorilerden az olsun yeter. Ama bunun için sadece yediklerinize odaklanmak yerine gün boyu yakılan kalori miktarının göz önünde tutulması mühim. Daha da detaya inmek gerekirse...

Metabolizma: Vücut durduğu yerde hayati fonksiyonlarını yerine getirmek için enerjiye ihtiyaç duyar ki bu 24 saat hiç durmaksızın devam eder. Aslında gün içinde kalorilerin yaklaşık ortalama yüzde 70’ini böyle yakarız.

Besinlerin sindirilmesi: Her yediğimiz besinin sindirilmesi ve kana karışması için vücut ekstra enerjiye ihtiyaç duyar ve bu süreçte günlük kalori yakımının yaklaşık yüzde 10’u gerçekleşir.

Fiziksel aktivite: Bu noktada ipler tamamıyla bizim ellerimizde. Ne kadar hareket o kadar kalori... Fiziksel aktiviteyle yakılan kaloriler, gün içinde yaktığımız kalorilerin yaklaşık yüzde 30-80’ini oluşturabiliyor.

BESİNLERDE BU BELİRTİLERE DİKKAT!

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA HİLELERİ

1- Kas varsa iş tamam Vücuttaki kaslar, varlıklarını sürdürebilmek için durdukları yerde kalori yakar. Bu sebeple vücuttaki kas miktarı arttıkça gün boyu yakılan kalori miktarı da artar. Ağırlık çalışarak kas yapabilirsiniz.

2- Kan şekerinizi dengede tutun Kan şekeri miktarındaki iniş çıkışları vücut tehdit olarak algılar. Bu yüzden de yaktığı enerji miktarını minimuma indirmek için metabolizma hızını yavaşlatır. Kan şekerini dengede tutmak çok mühim! Bu dengeyi bozan sebepler arasında öğün aralarının fazla olması, unlu, şekerli gıdaların fazla tüketilmesi ve gerekenden daha düşük miktarda kalori alınması sayılabilir.

3- Acı biber iş görür Bazı besinlerin çeşitli etkileşimler sonucunda metabolizma hızını bir miktar artırdığı araştırmalarca ispatlandı. Acı biber, yeşil çay, zencefil ve daha pek çoğu... Liste uzayıp gider.

4- Kardiyo egzersizi yapın Belli aralıklarla kalp atış hızını artırıp dinlenme ve ardından tekrar hızlandırıp yeniden dinlenme formülüne dayanan çalışmalar. 30-40 dakikalık egzersizlerin ardından bile neredeyse 1 gün boyunca metabolizma çok daha hızlı çalışır. Böylece yakılan kalori miktarı artar.

NE YAPARSAM NE KADAR YAKARIM?

■ 1 saat aralıksız yüzmek 5.5 kutu kola

■ 1 saat bisiklete binmek 2.9 donut

■ 2 saat kayak yapmak 1 porsiyon sucuklu yumurta

■ 1 saat sakız çiğnemek 1 adet cips

■ 1.5 saat dans etmek 1 adet baklava veya 1 saat dans etmek 3 bardak şarap

■ 1 saat koşmak 1 büyük hamburger ve patates mönü

■ 1.5 saat yüksek tempoda kürek çekmek ketçap ve mayonezli patates kızartması

■ 1 saat kitap okumak 4 adet cips

■ 1.5 saat aerobik yapmak 1 porsiyon pide

■ 1 saat seks yapmak 51 gram peynir (erkekler için), 34 gram peynir (kadınlar için)

■ 40 dakika basketbol oynamak 1 adet lahmacun

■ 1 dakika uyumak 1 kalori, yemek yapmak 3 kalori.

■ 30 dakika oturmak yaklaşık 40 kalori, ayakta durarak yaktığınız kalori miktarını yüzde 50 oranında artırmanız da mümkün.

HABERTÜRK